Ženy a esport

Ráda bych se zaměřila hlavně na to, proč je žen v profesionální scéně pořád tak málo. Obecně je jich méně i v „normálním“ hraní, i když zaznamenávám jich podstatě víc, než třeba 5 let zpátky. Ve skutečnosti je jich podle mě ale daleko víc, než si všimneme. Četla jsem statistiku, že až 70% žen se vydává při hraní za opačné pohlaví, protože se bojí typických poznámek jako je „back to the kitchen“. Bohužel nadávky jdou s casual hraním ruku v ruce, ať se nám to líbí nebo ne. A když zrovna nejste žena, tak budete Polák, desetileté dítě a nebo si někdo bude užívat milostné chvilky s vaší mámou, ale s někým takovým se podle mě nedá dělat nic jiného, než kliknout na mute tlačítko (tohle by bylo asi téma samo pro sebe). Chápu ale, že to může slečny celkem odradit, takže u hraní nakonec nezůstanou. Stejně tak ponižování může vést k tomu, že se člověk bude snažit míň, a hrát méně často, tím pádem nikdy nenatrénuje na vyšší úroveň.
Jsou kluci lepší?
U fyzických sportů, by obě pohlaví společně soutěžit v 90% případů samozřejmě nemohly, proč to ale přenášet i do esportu? U oblíbeného, často zmiňovaného šachu si snad většina lidí neřekne, že žena má oproti muži nevýhodu, tak proč se to děje u hraní her?
Vezmu jako příklad League of Legends… Když se řekne profesionální hráčka, vybavím si Vaevictis esports. Byl to tým složený z 5 slečen, čistě pro publicitu jejich jména. Publicity dostal opravdu hodně, ale bohužel se zapsal do historie svojí nejrychlejší prohrou v historii kompetitivního hraní (13 minut). Týmu to možná pomohlo se zviditelnit, ale na ženy to vrhlo ještě horší světlo, než ve kterém byly. Chtěl by se někdo po tomhle snad postavit před x milionů lidí jako další ženská hráčka, která určitě bude stejně špatná jako ty před ní? Já určitě ne. Podobných týmů je napříč všemi hrami víc a zatím jsem neslyšela o jediném, který by něco vyhrál. Otázka je, jestli nedělají všechny takové týmy víc škody než užitku.
Věci jako full ženské týmy podle mě nemůžou fungovat a myslím, že by ani neměly, protože proč rozdělovat lidi podle pohlaví, když v něčem mají šanci dospět na stejnou úroveň. Samo o sobě je těžké najít slečnu, co hraje hry. A ještě 1000x těžší je najít nějakou, která hraje tak dobře, aby mohla přejít na profesionální úroveň. A na celý tým by jich bylo třeba minimálně 5. Pokud by toho chtěl někdo dosáhnout, musel by snížit úroveň hráček, což opět bude působit jenom špatně.
Takže?
Na sílu tlačit hráčky na turnaje, do týmů a bůhví, kam ještě, podle mě není správná cesta. Stejně tak bych osobně neoddělovala turnaje podle pohlaví. Když vezmu v potaz poměr žen a mužů ve hrách, tak by 2-3 hráčky na velkém turnaji byly zatím slušná reprezentace.
Jednoduše pokud se nějaká slečna objeví a bude hrát na profesionální úrovni, doufám, že dostane u nějakého týmu šanci. Pár jich už bylo a myslím, že jediné, co tomu chybí je čas, kdy snad postupně uvidíme ve hrách holek víc a víc.