FunPlus Phoenix

Rozhold jsem se napsat of Esportovém teamu FPX, který se učástní turnajů ve hře League of Legends. V mém teamovém projektu jsme zmiňovali off-meta picky a vlastní taktiky, nevyspitatelné chování hráčů a přesně tohle vše má team FPX. Nebudu se vás snažit unudit „nudnými“ daty kolik, kde a jak vyhráli peněz. Zkusím vám ukázat FPX v mojich očích. Nejvíce se hodlám zaměřit na jejich leadra a midlanera DoinBho.
Pro ůvod však nebude od věci si říct něco málo o teamu FPX. Je to profesionální čínský team, který vlastní herní vývojář FunPlus. Účastní se také turnajů ve Valorantu, Fortnitu a PUBG.
Historie Demacia Championchip Team byl založen 20. listopadu 2017, právě kvůli snaze se dostat do prestižního tournamentu LPL. Obsazení teamu bylo: top laner Kim „GimGoon“ Han-saem, jungler Hu „Pepper“ Zhiwei, mid laner Feng „bing“ Jinwei, bot laner Lin „Lwx“ Weixiang, and support Liu „Crisp“ Qingsong. V tomto turnaji se umístili jako 9 až 15 po prohře s Teamem WE.
LPL 2018 Teamu se nepodařilo kvalifikovat do playoff turnaje LPL Spring regular season. Po prohře vyměnili main junglera za záložníka Chena „Alex“ Yu-minga. Do LPL Summer regular season se jim podařilo kvalifikovat jen tak tak, byli na konci tabulky a v první hře byli poraženi teamem JD Gaming.
LPL 2019 V přípravě na LPL přidali junglera Gaa „Tian“ Tianliang a mid lanera Kima „Doinb“ Tae-sang. Po téhle změně se team několikanásobně zlepšil na 13-2 rekord, oproti předešlým sezonám které zakončili 9-10 a 8-11. Tím se dostali automaticky do semifinále, kde prohráli 2-3 opět s JD Gaming a bojovali o třetí místo, kde porazili Topspot Gaming 3-1, kde v jedné z her se DoinB vyměnil s junglerem a hrál Skarnera, to vše mohli díky tomu že jungler, kdysi působil jako midlaner a díky znalostí hrdinů DoinBho. V LPL Summer regular season se jim podařilo opět kvalifikovat do semifinále, kde porazili Bilibili Gaming 3-1 a tím se kvalifikovali do finále a World Championship 2019. Ve finále FPX porazili trojnásobného šampiona Royal Never Give Up 3-1. První úspěch v jejich esportové kariéře.
Právě tady se začínáme dostávat k tomu zajímavému. DoinBho nejčastější pick na midu byl Nautilus což je tanky hrdina který se hraje na roli support a DoinB se svým zvláštním stylem hraní dokázal porážet ostatní pro hráče. Díky častému roamování a vzdávání farmy pomohl ostatním linkám a jako team se tak dostali dopředu téměř každou hru a odnášel si tak nezpočet MVP ocenění za hry.
Dalším silným pickem byl Ryze, což není nic neobvyklého, ale další byl Aatrox, který se hraje nejčastěji na topu. Jednou dokonce picknul Lulu nebo Poppy. Čínské servery v LoL mají svou vlastní metu ale málokdy se dostaly tak daleko jako FPX.
Aktuální sestava
Worlds Championship 2019 Nejprestižnější soutěž ve hře League of Legends, která má obří sledovanost. Před každým matchem se scházeli analytici a zařazovali team FPX k těm nejhorším a pokaždé jim předpovídali prohru.
Ve skupině se jim moc nedařilo a tak se po dvou prohrách dostali do knockout stage, kde s přehledem porazili 3-1 jeden z nejznámějších teamu Fnatic. V zápětí porazili loňské šampiony Invictus Gaming 3-1, tím se propracovali jako největší oustideři turnaje, až do finále, kde se měli setkat s G2 v čele se supermidlanerem Capsem. Cliffganger… 😀
DoinB ročník 96, mladý midlaner, který kdysi hrál v teamu QG Reapers, kde se mu nedařilo kvalifikovat na Worlds. DoinB už se chystal po předešlých sezónách a neuspěších odejít z esportu. Sezóna 2019 měla být jeho poslední šance. Jak jsme se však bavili v hodině, tak esport je z velké části o psychice hráče. Za DoinBm, vždy stýla jeho manželka, která přišla na každý turnaj a podporovala ho a dokonce ho přemluvila, aby vůbec pokračoval v sezoně 2019.
FPX porazilo G2, favority celého turnaje 3-0, doslova je rozdrtili, což nikdo z analytiků ani trochu nepředpokládal a tak se stalo, že DoinB konečně získal vysněný pohár i se svými neobvyklými picky jako je Maokai, Malphite a například Sion na midu. FPX funguje nejlépe jako team, jde DoinB a jungler Tian jsou pod největším světlem, což neznamená, že by to dokázali beze zbytku teamu.
Team FPX vyhrál za první místo na Worlds Championship 2019: £500,000 (cca 15,000,000 CZK) z celkových £2,231,000.