Profese v esportu

V této práci představím několik různých profesí, které lze vykonávat v esportu.

Začal bych profesí, která napadne každého z nás asi jako první a tou je hráč.

Profesionální hráč

Většinou jsou přiděleni do různých týmů a soutěží na různých turnajích o peněžní odměny.

Aby se člověk mohl stát profesionálním hráčem musí být jeden z nejlepších hráčů své videohry a mít o ní perfektní přehled. Stejně jako v jiných sportech jen malá část ze všech hráčů má šanci se stát profesionály.

Většina hráčů je rozdělena do různých týmů, stává se, že se hráči přesunují z týmu do týmu, stejně jako třeba ve fotbale. To znamená, že je velká šance, že se potkají s hráči nebo jinými členy týmu se kterými si nebudou rozumět, ale jelikož je to jejich práce musí mezi sebou spolupracovat, aby dosáhli dobrých výsledků.

Musí být připraveni cestovat po světě a účastnit se různých turnajů, setkávat se s fanoušky a novináři. Během těchto akcí se musí chovat profesionálně, což je mnohdy psychicky náročné.

Trenér

Stejně jako v ostatních sportech, za úspěšným týmem většinou stojí člověk, který hráče podporuje.

Jeho prací je hráče motivovat, najít jejich silné a slabé stránky a vymýšlet strategie pro výhru.

Je zodpovědný za vše, co se týká výkonu týmu, příkladem je například jejich rozvoj schopností, spolupráce nebo řešení konfliktů mezi hráči.

Trenér je také povinen dívat se na videa již proběhlých zápasů, aby měl přehled o stavu jeho i ostatních týmů.

Tato profese vyžaduje mít dokonalý přehled o hře a jiných týmech, proto se často stávají trenéry bývalí profesionální hráči.

Turnajový rozhodčí

Starají se o to, aby turnaj, který mají na starosti proběhl tak jak má, a aby nebyly porušovány pravidla.

Jejich prací je komunikovat s týmy, řešit případné konflikty a ujistit se, že se dodržují pravidla například, že hráči používají správné vybavení. Pokud zjistí porušení pravidel udělují tresty.

Mají na starosti veškeré problémy, které se stanou ve hře i na pódiu. Příkladem těchto problémů je například zamrznutí počítače nebo rozbití myši, či klávesnice. V případě, že nastane nějaký problém mají právo zastavit hru.

Esport psycholog

Jedná se o vcelku novou profesi v esportu, ačkoli v ostatních sportech je v dnešní době velmi častá.

V rámci týmu se psycholog zaměřuje na tři hlavní složky, těmi jsou individuální hráči, trenéři a tým jako celek. Tento přístup pomáhá řešit problémy, které mohou nastat, například stres z účasti na velkém turnaji, nebo najít společný cíl.

Velká část těchto psychologů pracují s týmy z blízka, někdy se dokonce přesunou do domů, které si tým pronajímá, aby mohli pracovat se členy týmu každý den.

Podporují členy týmu před i po náročných turnajích, pomáhají zvládat stres a poskytují jim mentální podporu. To je velice důležité a může to pomoci týmu dostat se dál v cestě na vrchol.