Vývojáři videoher

CAPCOM

Je japonský vývojář a vydavatel videoher.  Mezi jejich herní série patří Street Fighter, Mega Man, Darkstalkers, Resident Evil, Devil May Cry, Onimusha, Dino Crisis, Dead Rising, Sengoku Basara, Ghosts ‚n Goblins, Monster Hunter, Breath of Fire a Ace Attorney, Společnost byla založena v roce 1979 a stala se mezinárodním podnikem s dceřinými společnostmi v Severní Americe, Evropě a Japonsku.

Její název Capcom je zkratkou pro „Capsule Computers“, což je termín, který společnost zavedla k popisu arkádových strojů, které vyráběla pouze v počátcích, jejichž cílem bylo se odlišit se od osobních počítačů, které se v té době rozšířily. Slovo Capsule se zmiňuje o tom, jak společnost Capcom přirovnávala svůj herní software ke „kapsli plné herní zábavy“, jakož i o touze společnosti chránit své duševní vlastnictví tzn. zabraňuje nelegálním kopiím.

První skutečná videohra Vulgus, byla vydána v květnu 1984. Společnost Capcom má na kontě 15 miliónů prodávaných herních sérií, z nichž nejúspěšnější je Resident Evil. Společnost Capcom byla označena jako poslední hlavní vydavatel, který se věnuje 2 D hrám, i když to nebyl úplně jejich záměr. Bylo to zapříčiněno systémem Super Nintendo Entertainment. Kromě toho se 2 D animovaná grafika ve stylu kreslených filmů, která se objevuje ve hrách jako Darkstalkers: The Night Warriors a X-Men: Children of the Atom, osvědčila, což vedlo společnost Capcom k tomu, aby si ji osvojila jako podpisový styl a použila ji ve více hrách.

Společnost považuje filmy za způsob, jak zvýšit prodej svých videoher. A proto v roce 1994 vydala film Street Fighter po stejnojmenné hře. I když film byl komerčně úspěšný, byl kritizován. Adaptace série Resident Evil z roku 2002 čelila podobné kritice, ale byla úspěšná i v kinech.

 

Capcom má tři interní divize pro vývoj her. Jedná se o divizi Consumer Games Development Division 1 vedenou Jun Takeuchi s Resident Evil, Devil May Cry, Dead Rising a další franšízy (obvykle zaměřené na severoamerické a evropské publikum), divizi Consumer Games Development 2 vedenou Ryozem Tsujimotem (který také vede Mobile Online Development Division) s Monster Hunter, Ace Attorney, Sengoku Basara a dalšími franšízami (obvykle cílenými na japonské publikum) a Consumer Games Development Division 3 s Street Fighter, Marvel vs. Capcom a dalšími franšízami (obvykle cílené na celosvětové publikum).

Hry:

Společnost Capcom zahájila franšízu Street Fighter v roce 1987. Série bojových her patří mezi nejoblíbenější ve svém žánru. Tato řada, které se prodalo přes 30 milionů kusů, slouží jako vlajková loď společnosti Capcom. Ve stejném roce společnost představila svoji sérii Mega Man, které se také prodalo téměř 30 milionů kusů.