THE INTERNATIONAL

The International (často označován zkratkou TI) je největší a nejprestižnější turnaj hráčů hry Dota 2. Je každoročně pořádán společností Valve která je zodpovědná za vývoj této hry. V každém ročníku hraje 16 – 19 týmů, týmy jsou buď pozvány nebo do turnaje postoupí přes kvalifikaci.

Tento turnaj disponuje (v rámci esportu) nejvyšší peněžní výhrou pro zúčastněné. První ročník byl pořádán v roce 2011, soutěžilo se v něm o 1,6 milionu dolarů což bylo pro esport turnaj v té době nebývale velké množství peněz. Peněžní výhra se od té doby každoročně zvyšuje, v loňském ročníku tato částka dosáhla hodnoty 34 milionu dolarů. Od roku 2013 přispívají na výhru i samotní hráči Dota 2, kdy část ceny některých herních předmětů jde přímo do této peněžní výhry. Vyhrávající tým si odnáší zhruba 45 % z této částky, zbytek částky je rozdělen mezi zbývající týmy.

Turnaj je nejvíce asociován s americkým městem Seattle, ve kterém sídlí také společnost Valve. Bylo zde pořádáno celkem 6 ročníků mezi roky 2012 a 2017. Mezi další pořadatelská města patří německý Kolín and Rýnem, kde byl pořádán hned první ročník v roce 2011, kanadský Vancouver (2018) a čínská Šanghaj (2019). Letošní ročník měl pak být pořádán ve švédském Stockholmu (tento ročník byl ovšem kvůli epidemii koronaviru odložen).

Celý turnaj je, jak je již u esportu zvykem, zdarma streamován přes platformu Twitch. Turnaj je streamovan vice organizacemi nebo i jednotlivci, streamy jsou taktéž dostupné ve vice jazycích (nejčastěji ovšem v angličtině, ruštině a čínštině). Finále loňského ročníku dosáhlo téměř 2 milionu diváků, což z něj učinilo vůbec nejsledovanějši Dota událost.

Turnaje se prozatím účastnil jeden československý tým, a to tým Storm Games Clan, v roce 2011.