Proč je RPG nejlepší herní žánr…

Co je vlastně RPG a odkud se to vzalo?
RPG je akronym anglických slov Role Playing Game – lze volně přeložit jako hra na hrdiny. Hráč má svou vytvořenou posavu libovolné rasy, pohlaví, či vzhledu a za ni hraje. Plní úkoly, bojuje, spolupracuje s jinými postavami, ale hlavně si to užívá. Tento systém vytváření postav a organizace hry se hodně rozvinul v 70. letech, když byly vydány první pravidla slavné deskové hry Dračí Doupě, která si drží mnoho fanoušků dodnes.
Historický základ úspěchu RPG
Ač se to možná nezdá, k původním kořenům se dá hrabat hodně hluboko do naší historie. Například Dračí Doupě zcela vychází z fantasy světa J.R.R.Tolkiena se svými rasami (elf, trpaslík, hobit,…) i povoláními (hraničář, čaroděj, lupič, válečník,…). Tolkien dlouho studoval, učil i překládal staroangličtinu, dávné báje a eposy, či severskou mytologii. Lidé si zkrátka od pradávna vymýšleli příběhy s nadpřirozenými bytostmi a zasazovali je do smyšleného prostředí. Tak nějak je to v nás, protože reálný svět je nuda.
Je tedy příběh tak moc důležitý?
Tady už je to velmi subjektivní. Z názvu RPG by se dalo vcelku logicky usoudit, že jde hlavně o tu roli, kterou hráč ztvární, ale podle mého jde spíše o ten příběh, do kterého má postava zapadnout. Někteří říkají, že si jdou hraním her odpočinout, já to mám úplně jinak – teprve až odpočatý si jdu hru zahrát, abych vše vnímal a nad vším mohl přemýšlet. Následná katarze je o to uspokojivější, pokud byl příběh dostatečně intenzivní.
Jak to vypadá dnes?
Krásně. I když je dnes herní průmysl nepředstavitelně velký, stále se dá říct, že je teprve v rozkětu. Člověk může snadno sáhnout po brilantně promyšleném příběhu pro jednoho hráče, u kterého se zapotí nejedna šedá buňka mozková. Pokud je libo spíše jednodušší příběh, ale sdílet ho s kamarády, i na to je řešení. To všechno už máme, a přesto si každá další nová hra najde své milovníky. Nakonec i pokud vypnete monitor, můžete pořád zkusit Dračí Doupě (doporučuji českou verzi pravidel od Altaru).