Proč není SPEEDRUNNING ESPORT?

Abychom se mohli bavit o speedrunningu v esportu, musíme si nejdříve říct, o co se jedná, když se řekne speedrunning a esport.
Speedrunning je odvětví kompetivního hraní her, jehož cílem je dosáhnout konce hry v co nejrychlejším čase. A jak už víme, esport pojednává o hraní her, většinou online, kde cílem je ve velké většině porazit nepřátelský tým.
Ikdyž se jedná o podobné stavy, obě odvětví jsou velmi kompetetivní, tak když se podíváme na nynější stav esportu, není moc vidět, že by speedrunning byl vhodný jako esport. Ale proč? Můžeme si vzít i paralelní situaci s esportem, a to běžný sport a například běh. Když si vezmeme sport, tak si v hlavě opět vybavíme dva týmy, které hrajou o to, kdo zvítězí. A pak máme běh, kde jediným cílem je doběhnout do cíle v co nejrychlejším čase. Je to velmi obdobná situace, ale oproti speedrunningu se běh bere jako sport. Proč? Je to z důvodu, že většinou běží více lidí zároveň? Byl by běh brán jako sport, kdyby každý člověk běžel sám, někde u sebe na lokální trati a natáčel sám sebe a měřil si svůj vlastní čas? Podle mého názoru by běh nebyl brán jako sport, kdyby se to odehrávalo samo, na vlastní pěst, někde u sebe v domovské krajině. Avšak u speedrunningu se přesně odehrává situace, která by z běhu neudělala sport. A to taková, že většina speedrunnů se odehrává doma, bez jakékoliv lokální kompetice (jako u běhu).
Řekněme, že se situace obrátí a bude to stejné jako u běhu. Speedrunning bude mít turnaje, kde se pár profesionálních speedrunnerů sejde v jednom jediném zápase a kde budou soutěžit proti sobě. To už podle mého zní jako esport, je to mnohem více sledovatelné, jelikož můžete fandit pro svého oblíbeného speedrunnera a dívat se, jak moc rychlý opravdu je. V podstatě se díváme na výsledky tréninku všech individuálních speedrunnerů a v jednom velkém eventu. Fungovalo by to tedy? Naprosto! Nedávno se to i odehrálo a to v mé oblíbené speedrun sféře, CS:GO Surf. Mluvit o tomto sub-módu pro hru Counter-strike by byl jeden další velký topic, do kterého se teď nebudu pouštět, avšak vložím linky pro ukázku:
The Story of Surf with Mariowned – YouTube (původ surf módu)
Surf’s Up! Winter 2019 Highlights [Surf Tournament] – YouTube (surf tournament)
Jelikož se jednalo pouze o sub-mód hlavní hry (CS:GO), tak tournament neměl moc velký prize pool a dosah, avšak kdyby se jednalo o nějakou více populární hru, jako například Minecraft, který nedávno znovu nabral slávu, tak by se mohly zvýšit prize pooly a mohlo by to přivést mnohem více diváků, kteří by se pak možná i sami dali do sféry speedrunningu.
Na závěr chci zmínit, že esport je furt ve svém ranném stádiu a musíme počkat co nového přinese čas a láska ke hrám.
DĚKUJI ZA POZORNOST / ČTENÍ !