Micro a Macro

Úvod

V kompetitivním herním odvětví je sice důležité mít nějaký byznys plán, sponzory a tak podobně, ale nesmíme zapomínat že asi nejdůležitější je prostě umět tu hru hrát. Myslím, že snad skoro všechny kompetitivní hry se dají, co se týče umu hrát, rozdělit na Micro a Macro.

Micro

Micro znamená obecně něco malého, titěrného. Tento popis v podstatě odpovídá definici i ve hrách, tedy jde o zkratku Micro-management, což znamená řízení, ovládání něčeho „malého“, většinou samotné ovládání postavy. Pokud bychom Micro určili v konkrétních hrách:

Dota (nebo v jejím retardovaném dvojčeti LOLku) – trefování spellů, předmětu, uhýbání, znalost postavy, co si můžu dovolit, atd…

COD – míření, běhání, střílení za chůze, znalost zbraně, atd…

CS – spray se zbraní, crosshair placement, práce s chůzí a přesností, shufllovaní granátů, atd…

 

Ve RTS hrách se za Micro považuje i ovládání skupiny jednotek, ne jenom jedné. Takže rozkazy útočení, přepínání mezi postavami, využívání individuálních schopností.

Macro

Macro je zkratka pro Macro-management, teoreticky jde o opak Micra, tedy je to řízení něčeho většího než jenom ovládání postavy. Nejlepší bude ukázat příklady.

 

Dota (nebo v jejím retardovaném dvojčeti LOLku)  – přehled o mapě, kde mám spoluhráče, kde jsou nepřátelé, kdy je prostor pro braní objectivu, atd…

CS – přehled o mapě, kde mám spoluhráče, kde jsou nepřátelé, taktická rozhodnutí, kam v jakou chvíli jít (jsme T, je 20 sekund do konce, jsme u A, na něm 2 enemy, na B jeden, ale nebude moc času, kam teda jít???), atd…

 

Ale v RTS hrách má Macro ještě větší rozměr, totiž v Dotě (nebo v jejím retardovaném dvojčeti LOLku) a CS, dle mého názoru, se bez Macra ještě nějak obejdete. Nechápejte mě špatně, obojí je důležité a vzájemně se doplňují, nejlepší je mít obojí, ale pokud si vybrat tak radši mít Micro než Macro. Tedy můžete mít Macro jak velké chcete, ale ke konci stejně musíte zajebat nepřítele. V csku ho prostě trefit, a Dotě (nebo v jejím retardovaném dvojčeti LOLku) musíte umět použít spelly, trefit je, atd… Ale v RTS si bez obojího neškrknete. Macro v RTSkách je strategické stavění základny a získávání zdrojů ze kterých se staví více budov a více jednotek.

 

Jsou i věci, u kterých nedokážeme jednoznačně určit, zda jsou Micro nebo Macro, jsou někde mezi.