CD Projekt & CD Projekt RED

Rozhodl jsem se vypracovat individuální téma na polskou vývojářskou společnost vyvíjející počítačové hry, protože se mi líbí jejich specifický přístup ke svým hrám a zároveň jejich trilogie Zaklínač patří mezi mé nejoblíbenější hry.
CD Projekt
Společnost CD Projekt byla založená roku 1994 (v té době ji pojmenovali CDP.pl) zakladateli Marcinem Iwińskim a Michałem Kicińskim.
Zpočátku se společnost zabývala publikováním digitálního softwaru American Laser Games na polský trh a následně i dalších společností například Blizzard Entertainment. V roce 1996 byla společnost přejmenována na dnešní CD Projekt. V té době začali vydávat videohry s polskou lokalizací. Jejich významným milníkem bylo vydání známé hry Baldur´s Gate, čímž na sebe upoutali pozornost mnoha velkých firem (např. Ubisoft), které následně začali CD Projekt brát jako svého distributora v Polsku.
CD Projekt RED
Do roku 2002 CD Projekt nevyvíjel svoje vlastní hry, ale následně bylo založeno herní studio CD Projekt RED jako dceřina společnost CD Projektu.
Roku 2000 bylo nabídnuto spisovateli Andrzejovi Sapkowskimu prodat práva na jeho fantasy svět Zaklínače, ze kterého měli Marcin a Michał v úmyslu vytvořit videohru. Sapkowski příliš neváhal, protože se domníval, že videohry nemohou být úspěšné a rozhodl se prodat práva na ně za 35 000 Zlotých (v přepočtu 200 000 Kč; se započtenou inflací dnes 287 000 Kč). Zajímavostí je, že CD Projekt nabídl Sapkowskimu procenta z prodeje, ale jelikož sám Sapkowski nevěřil, že prodeje budou vysoké, rozhodl se pro fixní částku. Roku 2003 začala společnost CD Projekt RED pracovat na videohře Zaklínač.
Videohra Zaklínač vyšla roku 2007 a dočkala se masivního úspěchu, což umožnilo i jejímu následnému pokračování. Roku 2011 vyšla hra Zaklínač 2: Vrahové králů, což byla velmi ambiciózní hra, která bohužel musela být vydána dříve, protože při vývoji hry studiu téměř došly peníze. Z tohoto důvodu bylo finále hry uspěchaně dokončeno předčasně. Tudíž je hra o něco kratší, než byla původně plánovaná. Poté roku 2015 byla vydána hra Zaklínač 3: Divoký hon, díky které je společnost dnes tak známá. 6 týdnů od vydání bylo prodáno přes 6 miliónů kopií. Vzhledem k tak velkému úspěchu Zaklínače se po čase ozval Sapkowski a žádal finanční vypořádání se, tedy kompenzaci ve výši 60 miliónů Zlotých (360 miliónů Kč), údajně z důvodu, že dohoda se týkala pouze první hry a nikoliv i jejich pokračování. CD Projekt si velmi váží autorovy tvorby a jeho samotného, tudíž se rozhodli Sapkowskimu
vyplatit kompenzační částku, jejíž přesná hodnota nebyla uveřejněná, ale pravděpodobně se jedná o nižší částku, než sám autor požadoval. Na tuto nabídku Sapkowski přistoupil.
Dalším významným herním titulem je například karetní hra Gwent, ve které se pořádají i Esport turnaje.
Momentálně CD projekt RED pracuje na jedné z nejočekávanějších her Cyberpunk 2077, která je založená na RPG hře Cyberpunk 2020.