Hacking ve hrách

Snad každý z hráčů někdy zažil, že si chtěl zahrát nějakou hru, nadšeně ji zapnul, hrál pár minut a objevili se hráči, kteří mu zkazili zážitek a zároveň chuť tu hru dále hrát. Co se stalo? Ve hře se objevil hacker. V tomto článku si položím pár otázek a pokusím se na ně i odpovědět.
Co jsou to ty „Hacky“? Zjednodušeně se dá říct, že je nástroj (program) třetí strany, který hráči, který ho používá zajišťuje nějakou výhodu. Nebo na opačnou stranu program obsahuje nějakou vlastnost, kterou může kazit hru ostatním. Proti takovým hráčům se samozřejmě vývojáři snaží zakročit. Tyto hráče aktivně „banují“, to znamená, že jim zablokují účet na danou hru a hráč nemůže pokračovat v podvádění, pokud si nezaloží nový účet. Občas se jim to blokování účtů opravdu daří, ale vždy jen dočasně, protože vývojáři těchto nástrojů často dbají na to, aby se jejich program nedal detekovat. Má to však svůj háček, nikdo nic nedělá zdarma, takže za takový program si člověk musí platit. Většinou platí, že čím více si zaplatí tím větší ochranu proti banu mají.
Jaké výhody dávají dotyčnému podvodníkovi? Výhod je spousta a jsou různé podle her. Já osobně se budu bavit o programech na střílečky. Konkrétně o Counter Strike: Global Offensive. Nejznámější a nejpoužívanější této hry jsou:
1. WallHack – to znamená, že hráč vidí ostatní hráče skrz zeď, tudíž se může připravit a zareagovat na to rychleji. Tento program je nejrozšířenější, u dobrého hackera je téměř nepoznatelný, což je velký problém. Naštěstí tento hack nepatří k těm nejhorším, protože člověku, který neumí mířit to téměř nepomůže.
2. AimBot – Tento program je velmi nepříjemný. Zajišťuje hráči, že se téměř nemusí dotýkat myšky, protože za něj bude mířit sám a bude také sám střílet. V CS komunitě velmi populární, lehce detekovatelný, avšak stále se najde spousta lidí, kteří ho používají. Bohužel spousta lidí ho ještě kombinuje s WallHackem, takže nepřátelský tým nemá šanci, pokud na své straně nemají také nějakého hackera. Dá se říct, že je tvořený dvěma programy:
a. AimLock – Spousta lidí si myslí, že AimBot a AimLock jsou jedno a to samé, avšak to není tak úplně pravda, i když funguje dost podobně. Jedná se o to, že tento program zamíří na jakékoliv místo, které si podvodník předem vybere a tam bude nepříteli mířit, ihned, jak ho uvidí, avšak sám nikdy nevystřelí, hráč musí střílet sám. Avšak stále má výhodu v tom, že si nastaví míření na hlavu, což je ve většině FPS her jistá smrt.
b. TriggerBot – Tento program funguje úplně na opak oproti AimLocku. Hráč musí sám namířit na cíl a program za něj vystřelí. V čem je to dobré? Hráči mají určitou rychlost reflexů, které zpomalují zabití. Tento program ten reflex eliminuje, protože pokud je dobře zpracovaný, tak dokáže reagovat v desítkách milisekund.
3. SpeedHack – Jedná se o nástroj, který hráči zajišťuje neomezenou rychlost pohybu. Tento nástroj se naštěstí už v FPS hrách moc nevyskytuje, protože mají nastavenou maximální rychlost, jakou se hráči mohou pohybovat, a tak je velmi jednoduše detekovatelný, ale i tak se s ním člověk občas setká.
4. FlyHack – Nástroj určený k volnému pohybu po mapě, člověk létá, a tak si může vlézt kamkoliv se mu zlíbí a odtud zabíjet nepřátelské hráče. Naštěstí jsem se s tímto programem setkal v CS řádově v jednotkách, takže je také velmi málo používaný.
5. Ostatní – to už jsou často programy, které mají znepříjemnit hraní, to znamená, že na dálku odpojují hráče ze serveru. Nebo se hráč točí a všechny zabíjí odkudkoliv na mapě, to znamená, že přes zdi, přes podlahu, prostě přes cokoliv. Nebo program, na umělé zvyšování pingu.
6. MultiHack – To je vlastně jen název pro program, který obsahuje všechny výše zmíněné nástroje a možná i nějaké navíc.
Kde se takový program dá sehnat? To je jednoduchá otázka, kdekoliv na internetu. Nejobyčejnější nástroje si člověk stáhne zdarma, je dost pravděpodobné, že se mu s tímto programem ani nepodaří hru zapnout a pokud ano, tak rychle dostane ban. Pak existují tzv. „hackerská fóra“, ta jsou určená pro lidi, kteří chtějí podvádět a pro ty, kteří tyto programy chtějí tvořit. Za tyto programy se většinou platí, a k tomu člověk musí splnit nějaké podmínky, aby se zajistilo, že se nejedná o člověka, který má zájem tyto nástroje nahlásit a zaručit, že budou odstraněny.
Kolik takové Hacky stojí? To záleží, na tom, jak moc jsou propracované, kolik obsahují možností podvádění a tak dále. Nejlevněji se dají sehnat zdarma. Nejdražší jsem já osobně viděl za 100 euro měsíčně, ale je možné, že cena bude i vyšší.
Proč s tím vývojáři nic neudělají? Bohužel, dnešní Hacky se nemusí dávat do složky s hrou, a to je jediné místo, které anticheat, tedy program, který hledá podvodníky může prolézat a ty programy tam hledat. Avšak hráči většinou používají DLL injector, který už zapnuté hře zapne Hackovací nástroje. Bohužel z mě neznámého důvodu se asi tyto Hacky detekují špatně, protože jinak, by žádní hackeři nebyli.
Jaké je tedy řešení? Valve, tedy vývojář Steamu a hry CS:GO vytvořil OverWatch a teď nemyslím tu hru. Je to prostě nástroj, kde si hráč stáhne záznam podezřelého, kterého nahlásili v určitém počtu her a na konci rozsoudí, jestli je vinen, nebo není a pokud se takových lidí shodne většina, tak daný hráč dostane ban. Bohužel tyto záznamy sleduje velmi málo lidí a taky je to velmi neefektivní.
Týká se to i Českých hráčů, nebo třeba profesionálů? Bohužel Hacky se používají i v česku a nejen to, konkrétně na hru CS:GO existuje česká skupina, která vyvíjí tyto programy. Dokonce jsou tak drzí, že to streamují na YouTube. Jedná se o skupinu GetRekt. Co ale člověka překvapí ještě více, podvádí se i na profesionální scéně, největší podvodník, který byl zaznamenán poměrně nedávno je hráč Forsaken, který používal Hacky na Offline turnaji. Avšak má to i svou vtipnou část, jeho Hacky se jmenovali „Word.exe“, takže to maskoval velmi nenápadně. Naštěstí byl chycen, když mu vyskočilo okno a jeden z dozoru si toho všimnul.
Můj názor na hacky a hráče, kteří je používají Já osobně jsem nikdy takový program nevyzkoušel, nezajímalo mě to a nemám důvod to použít, protože to kazí celou podstatu dané hry. Hráče, kteří podvádějí aktivně nahlašuji a z celé duše nenávidím, protože CS:GO byla moje nejoblíbenější hra, ale jakmile se rozšířila hackerská komunita, tak se to stalo nehratelné. Bohužel se to netýká jen CS:GO, ale každé hry a doufám, že se jednou najde způsob, jak tyto Hackery zastavit.