Esport

Co je to Esport?

Esport je zkratkou pro „elektronický sport“. Jedná se o soutěžení jak jednotlivců, tak týmů v hraní her proti soupeřům. Soutěže mohou probíhat buď v off-line nebo online prostředí. Zápasů se mohou účastnit jak profesionální, tak amatérští hráči. Pro soutěže mohou být využity různé multiplayerové hry. Většinou se jedná o ty, které jsou zrovna nejpopulárnější. Když se chtějí týmy nebo i jednotliví hráči (záleží na hře) zúčastnit nějakého turnaje, tak se musí většinou nejprve kvalifikovat. Kvalifikační zápasy se ve většině případů hrávají z domovů, ale samotné velké turnaje se pak hrají ve velkých prostorách za přítomnosti velkého počtu diváků. Diváci, kteří nemají možnost se na turnaj osobně dostavit, mohou jednotlivé zápasy sledovat z pohodlí domova na streamu.

 

Já a Esport?

Myslím si, že Esport je rychle se rozvíjející perspektivní obor, ve kterém je možné si vydělat nemalé peníze. Osobně jsem se v roli hráče ani diváka ještě žádného většího turnaje nezúčastnil, pouze jako divák na streamu. Jednou bych se rád nějaké soutěže osobně zúčastnil, například v Katowicích. Sledování turnajů mě baví a mrzí mě, že někteří odsuzují Esport, i když o něm nic neví nebo pouze z médií (TV), která hraní počítačových her většinou neprezentují tím nejlepším způsobem.

Když se mě na začátku tohoto školního roku na rodinné akci zeptali, jak se mi vede ve škole, tak jsem se chtěl pochlubit, že naše škola jako první v České republice vyučuje Esport a mohu toho být součástí. Docela mě překvapilo, že starší generace (nad 50 let) při vyslovení slova Esport vůbec netuší, o co se jedná. Možná je to ale v mém okolí způsobené tím, že žijeme na vesnici a přístup k internetu zde byl až později. Když jsem jim vysvětlil princip Esportu, tak se divili, že se něco takového vyučuje a hodnotili to pozitivně.