Bans

Po celou dobu existence esportu se neustále řeší skandály ohledně hackingu a banů. Vybral jsem nejznámější skandály a bany ze hry CS:GO.
1) KQLY
První ze známých banů byl udělen hráči „KQLY“. Celým jménem Hovik „KQLY“ Tovmassian byl hráč týmu Titan později také LDLC, který obdržel od VALVE VAC ban za cheating. Byl to první známý hráč, kterého usvědčil automaticky samotný herní anticheat (VALVE anticheat), bez jakéhokoliv zpětného přezkoumávání adminy již proběhlých turnajů. Sám hráč nejdříve tvrdil, že cheaty jednou zkoušel, ale v profesionálních zápasech je nikdy nepoužíval. Nakonec KQLY uznal svou chybu a s banem se smířil.
2) Forsaken
Z poslední doby jde asi o nejznámější ban, který byl udělen indickému hráči Nikhil „Forsaken“ Kumawat. Tento hráč byl chycen při cheatingu přímo při finále LAN turnaje eXTREMESLAND 2018, když se jednomu z adminů nezdálo co se na serveru děje a tak se rozhodl zkontrolovat Forsakenův PC. V jeho počítači nalezl soubor WORD.EXE, který obsahoval cheaty (konkrétně AIMBOT). Hráč se tento soubor snažil rychle smazat, ale to se mu nepodařilo. Admini později také zjistili, že hráč již využil cheaty na předchozích turnajích což vedlo k velkým pokutám pro tým a zákazem startů na dalších turnajích.
3) iBUYPOWER
Asi úplně nejznámější ban, který padl ve hře CS:GO nebyl za cheating, ale za „match fixing” pro tým iBUYPOWER. Tento tým vstupoval do zápasu s NetcodeGuides v roce 2014 jako jasný favorit a o jejich vítězství nikdo nepochyboval. Zápas měl ale naprosto opačný průběh a iBUYPOWER zápas prohráli velmi jednoznačně a komunita ihned začala spekulovat zda se nejednalo o „prodaný“ zápas. Postupně začalo na povrch vyplývat, že se opravdu jednalo domluvenou prohru a členové týmu až na 1 hráče obdrželi od VALVE permanentní bany, které byly nedávno zrušeny a hráči se mohou opět zapojit do CS:GO scény.
Zajímavost: Tento tým již neexistuje, ale jeho „stickery“ z turnajů mají v dnešní době hodnotu až $ 10 000.