Pokrytectví v LEC

28.7. oznámila nejvyšší evropská soutěž ve hře League of Legends nové partnerství s firmou NEOM. Netrvalo to dlouho a twitter LEC(League of Legends European Championship) byl zaplaven negativními reakcemi, které ovšem nepřicházeli pouze od fanoušků, ale také od samotných členů vysílacího štábu LEC. Tato vlna způsobila zrušení celého partnerství o dva dny později, ale proč k ní došlo?

Společnost NEOM byla založena na začátku roku 2019 se vstupním kapitálem 500 miliard dolarů. A slouží k propagaci stejnojmenného města, které má za cíl být nejmodernějším městem na světě. Mimo jiné má být zásobováno pouze elektřinou z obnovitelných zdrojů. Celé to nezní špatně, že? Má to ovšem jeden háček, město se nachází v Saudské Arábii a má být vlajkovou lodí přechodu ekonomiky od úplné závislosti na ropě, to vše pod taktovkou Saudského korunního prince, Mohammada bin Salmana. Kvůli stavbě města byly ze svého území vytlačeny původní Arabské kmeny a aktivisté, kteří na toto upozorňovali, byli uvězňováni nebo rovnou vražděni. Další problém, na který se často poukazovalo bylo potlačování práv sexuálních menšin.

Členové vysílacího štábu v reakci na toto partnerství psali o tom, jak klidně budou riskovat své další působení v LEC pro to, aby se postavili za dobrou věc. Tady přichází to pokrytectví z nadpisu, protože minimálně osobně mi tyto tweety přišly úsměvné, když přicházeli od lidí, které živí společnost Riot Games (vlastník League of Legends a zároveň pořadatel LEC). Je to původně americká vývojářská společnost, která stojí za League of Legends ovšem nyní již zcela vlastněná Čínskou společností Tencent. Tencent musí jako jakákoliv jiná Čínská společnost plně spolupracovat s Komunistickou stranou Číny, a tak ji pomáhat k plné kontrole nad obyvateli Číny. Tencent je tehnologický gigant, který mimo jiné například provozuje komunikační aplikaci weChat, a tak se musí aktivně podílet na cenzuře informací v Číně, ať už se bavíme o Masakru na náměstí Nebeského klidu z roku 1989 nebo o aktuální genocidě Ujgurů. Proto mi osobně přijde pokrytecké od lidí, kteří pracují pod společností s Čínskými vlastníky, kritizovat poměry v Saudské Arábii a hraní si na ochránce lidských práv. Protože kdyby jimi opravdu byli využili by svoji platformu, aby upozornili na konstantní porušování lidských prav v Číně, ale to už by je tu práci opravdu mohlo stát.